Permakulttuuri, kaiken keskiössä.

Mun ajatuksilla on aina sinkoilla vähän joka suuntaan, mutta kasvien ravintolaskelmien valmistuessa pikkuhiljaa on pitänyt taas palata pohtimaan sitä, et mistä tässä kaikessa oikeestaan olikaan kyse.

Ja kyse oli mm. permakulttuurista.
Mitä se permakulttuuri sitten oikein on ?

Lainaan tässä Laurin blogia ( http://metsamieli.org/?page_id=14 ) kun hän on onnistunut asian näpsäkästi kiteyttämään :

Permakulttuuri (sanoista permanent agriculture) on pyrkimys suunnitella ja rakentaa systeemejä, jotka toiminnoiltaan jäljittelevät luonnon omia mekanismeja. Nämä systeemit voivat olla ihmisyhteisöjä, puutarhoja, ruokaa tuottavia metsiä, uskomusjärjestelmiä tai ihan mitä vain.

Systeemien suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon kaikki tarjolla olevat elementit ja kustakin elementistä kaikki sen mahdolliset toiminnot. Elementit pyritään sovittamaan yhteen niin, ettei yksikään elementti joudu hukkaan tai jää vaille huomiota. Näin varmistetaan että kukin elementti pääsee toteuttamaan mahdollisimman monta potentiaalista toimintoaan. Yhdessä elementit tukevat toisiaan ja saavat aikaan toimintoja joita ei muuten olisi olemassa. Tämä vaatii elementtien tuntemusta sekä kokonaisvaltaista systeemiajattelua ja siitä syystä permakulttuuri korostaa suunnittelua.

Eli kyse on pitkälti tavasta ajatella ja suunnitella sellaisia mekanismeja, jotka kopioivat luontoa ja sen ekosysteemiä sillä tavalla, että sen kaikki eri elementit tukevat toinen toistensa olemassaoloa niin että ideaalitilanteessa (ja pitkän ajan / työn seurauksena) ihminen voi lopulta vaan kerätä sadon ja riemuita itseään lähes omatoimisesti ylläpitävästä puutarhasta. Tällaisen suuren ja pramean järjestelmän suunnitteleminen on minulle vielä kovin haastavaa, sillä koen olevani vielä suhteellisen lapsen kengissä monen asian suhteen. Permaculture Design Certificate- intensiivikurssin suorittaminen viimesyksynä kuitenkin antoi kaikki peruspohjustukset asiaan, ja vastaavaa kurssia suosittelen kyllä kaikille jotka vähänkään tämän suuntaisia juttuja kelaa.. Kursseja järjestetään ympäri maailmaa ja kenties suomessakin taas myöhemmin tänä vuonna.

Vaikka koko suunnittelu omalla osalla onkin vasta ihan alussa on jo tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä pitkän aikavälin tavoitteet, eikä työskennellä vain lyhytnäköisesti yhden vuoden selviytymisen eteen.

Minimoida energian käyttö ja maksimoida sen kierto.

Mitä pitää ottaa huomioon/tehdä?

…..Tosi paljon kaikkee, mutta ……

Mitkä ovat minimi prioriteetit?
Ruokaa vuodeksi (tai ainakin talven yli, keväällähän sitä saa tuoretta taas).

  • Vihannes´- ja yrttipuutarha
  • Villivihannekset (Marjat, terhot, juuret, sienet ja muut..)
  • hapatus ja kuivurijärjestelyt ja niihin matskut.. Purkkeja, kippoja, kankaita yms..
  • Ravinteikasta multaa (sitä tuhkaa mm.)
  • Hyvien kasvien blogalilua maisemista; (ja tai istuttamista tulevia sukupolvia ajatellen) esim. Tammia niin saa tammenterhoja (hyvin ravinteikkaita ja monikäyttösiä) tai sembramäntyjä, joista saa semmosii käpyjä -> pähkinöitä, jotka menee kans ihan superfoodeista. Ja monii muita, mitä pitää vaan oppii tunnistamaan.

Komposti wc:n väsääminen.     (Eihän ole mitään järkeä kerrassaan kusta ja paskoa puhtaaseen ja makeaan veteen, joka on erittäin arvokastata tavaraa maailmassa näin yleensä. Sen puhdistaminen uudestaan on hyvin energiaa syövä prosessi ja itse en ainakaan kannata mitään turhaa kemikaaleilla läträämistä. Kaikenlisäksi virtsasta saa hyvää typpilannoitetta [1:10 veden kanssa] ja kakasta ravinteikasta multaa, kun sen antaa vaan kompostoitua rauhassa.. Eli toisinsanoen, se minkä kerran syöt voi päätyä jälleen uudestaan omalle lautaselle ja yksi kehä sulkeutuu! )

Puhdasta vettä. Vedenpuhdistusjärjestelmät, sadevedenkeruu systeemit tms.. (yhteydessä esim. yrttitarhaan myös yms.)

Lämpöä. (Ihmisiä, tulta ja vaatteita ja katto pään päällä.. Hampusta kuituu ja vaatteitten väsäilyy sit talvisaikaan ajanvietteenä kenties? )

-Kuntopyörästä väsättävä sähkögeneraattori. Tää ei tavallaan ole mikään minimiprioriteetti vaan ehkä vähän ekstraa, mutta se et voi välissä vaikka läppärin akkua latailla ja kirjoitella juttuja ylös tms. saattaa olla ihan kivaa. Tai esim. se et voi pienellä aamupyöräilyllä blendata itselleen jonkun supersmoothien !

Kasvihuone / kasvilavoja. Tähän löytyy ainakin joitain vanhoja ikkunoita joista voi lähtee nikkaroimaan sit kevään korvilla jotain rakennelmia. Vasara ja naulojakin löytyy jo 😉

Biokaasusysteemi kaasuhellaan.  ( https://www.youtube.com/watch?v=9kKRdlAFuZw ) Eli ei tarvii sähköjä kelata liiemmin tai olla vaan puun varassa, jos pystyy tekemään biomassasta (esim öljyhampun lehdistä) kaasua, jolla voi sitten laittaa ruokaa. Tohon systeemiin kelpaa myös esim vanhat biojätteet, eli olisko mitään hienompaa kun lämmittää seuraavan päivän ruoat edellisen päivän ruoantähteillä? (jos sellasia yleensä edes jää..)

-Ruoansäilytystila / kylmäkellari tms. Pitää vähän selvitellä juttui ja visioo.

yms.

—————————————–> Taas selvis pää vähän lisää, joten jatkan piirtelyn muodossa suunnittelua 🙂

[Ja yritän pysyy kovana vastarinnan suhteen, joka yrittää patistaa mua normaaleihin töihin tai opiskelemaan, elämään normaalia elämää ja olemaan vähemmän itsekäs valintojeni suhteen… hmmmh….?!?]

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Permakulttuuri, kaiken keskiössä.

    • Kyseiset laskelmat on vielä työn alla mut pistän pian jakoon tän hetkiset laskut, kunhan vielä vähän viilaan.. nimenomaan näihin kysymyksiin haluaisin itsekin löytää vastauksen ja toivottavasti se tulee selviämään tän kokeilun aikana 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s