Kokeilu vuoden omavaraisuudesta

Mitä?
Vuoden omavaraisuus-kokeilu ja eläminen ilman rahaa. Ruoan suhteen se toteutetaan viljellen ja keräillen villiyrttejä. Tarvittavat rakennelmat tehdään kierrätys- ja luonnonmateriaaleja, sekä olemassaolevia rakennelmia hyödyntäen. Toteutuksen yhteydessä harjoitetaan vaihtotaloutta sellaisessa muodossa, joka hyödyttää kaikkia osapuolia jollakin tavalla. (Rahattomuuden aloitan syyskuussa syntymäpäivieni yhteydessä.)
Miksi?
Haluan löytää ratkaisuja ekologisiin, taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin kriiseihin ennen kuin ne eskaloituvat. Haluan elää ekologisemmin ja oppia perus selviytymistaitoja. Työnteko minulle ei ole mahdollista yhteiskunnassa niin kauan kun Suomen eläkehtiöt tukevat uuskolonialistista järjestelmää sijoitusten kautta, mutta haluan silti elättää itseni jollakin tavalla. Irti rahasta haluan, koska mielestäni nykyinen raha(velka)järjestelmä on läpensä mätä, eikä mielestäni tässä säästö/leikkaus politiikassa (leikitään et raha on kaikista arvoista se tärkein, vaikka sen piti olla vaan välinearvo itsessään) ole mitään järkeä.
Miten?
Hankkia tietoa  kaikista niistä perusasioista, joita luonnon avulla selviytyminen vaatii. (Kasvien kasvuolosuhteet, ihmisen ravintotarpeet, säilöminen ilman sähköjä yms..)
Tekemällä puutarhasuunnitelma permakulttuurin menetelmiä hyödyntäen.
Muutoksen voi saada aikaan kovalla työllä jota ohjaa sitäkin kovempi motivaatio ja halu omistautua kehittämään kestävämpää ja tasavertaisempaa maailmaa.
Kuka?
Ainakin minä. Suunnittelen projektin kokonaisuudessaan ja toteutan sen (jos mitkään suuret maatamullistavat kuviot eivät harhauta minua polultani) ja testaan  kuinka helppoa tai haastavaa irtiotto järjestelmästä todellisuudessa on. Ystäväni tekee kokeilusta dokumentin. Apua saa tarjota ja sitä otetaan mielellään vastaan erilaisissa muodoissa. (Tästä lisää myöhemmin.)
Moni on jo auttanut ja opastanut mielenkiintoisten ja tärkeiden asioiden ääreen ja valanut minuun luottamusta siitä, että olen oikealla asialla, joten kiitos kuuluu jo tässä vaiheessa monelle.
Tavoite:
Inspiroida ihmisiä valitsemaan ekologisempi, kestävämpi ja omavaraisempi elämäntapa ja todistaa, että kaupungissakin varttunut nuori voi ottaa homman haltuun ja siirtyä elämään luonnonvaraisesti.
Hahmottaa kokonaisuus ihmisen todellisista perustarpeista ja siitä, mitä niiden toteuttaminen edellyttää käytännössä.
Oma ideologia:
Kaikille maailman ihmisillä tulisi olla oikeus puhtaaseen ruokaan, juomaan ja kotiin ehdoitta. Tämä tulisi toteuttaa turvatusti ja luonnon ekosysteemiä ja kaikkia sen osia kunnioittaen samalla minimoiden saasteet ja turha kulutus.
Länsimaalainen elämäntapa pitää yllä riistoa ja tuotteiden epätasa-arvoista jakautumista ja tästä syystä muutos kohti oikeudenmukaista ja tasavertaista maailmaa lähtee meidän länsimaalaisten elämäntapojen muutoksesta.
Muuttoliike tulisi saada virtaamaan kaupungeista takaisin maaseudulle, jotta ruokaomavaraisuus voidaan turvata myös globaalien kriisien aikana.
Maalle  haluavien maattomien ja tyhjien tilojen omistajien kohtaaminen tulee mahdollistaa yhteisen hyvän nimissä. Mieluiten niin, ettei ihmisten tarvitsisi enää siirtyä turhaan velkakierteeseen pankkien kautta.
Tämän lisäksi jokaisella ihmisellä tulisi olla tasavertainen oikeus osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon avoimesti. Eli oikeus käyttää omaa ääntään ja ilmaista sillä mielipiteitä. Kannatan suoran demokratian menetelmiä ja päätöksentekoa paikallisella tasolla mieluummin kuin tätä  edustuksellista ja hierarkista järjestelmää, jossa valta on karannut kaikkien inhimillisten toimijoiden käsistä.
Mitä muuta?

Tänne tulee ajan kanssa erilaisia tarinoita ja torinoita siitä, miten asia edistyy. (Unohtamatta poliittista blaastausta nykyjärjestelmästä ja sen eri osa-alueista.)

Projektin sivutuotteena joskus syntyy myös kaikkea luovaa ja satunnaista, jota julkaiseen tänne teidän iloksenne tai hämmennykseksi ihan vaan jakamisen ilosta.
Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Kokeilu vuoden omavaraisuudesta

    • Projekti veti mut ruudun ääreltä realimaailmaan kohtaamaan luonnon ihmeitä. Satoo on kerätty ja korjattu pitkin syksyä ja aatoksetkin on vähän muuttunut, joskaan ei olennaisilta osin elämän avatessa uusia ovia eteen. Eli ts. ruokaomavarainen olen tällähetkellä ja se tuntuu ihan äärettömän hyvältä, mutta koska rahaa on säästynyt sivuun, en kiellä itseäni osallistumasta kursseille / tapahtumiin, joiden anti mahdollistaa tulevaisuudessa vielä omavaraisemman ja ekologisemman elämäntavan toteuttamisen 🙂 Että semmoista ! (Tarkemmin, joskin ei kovin tarkasti viimeisimmässä postauksessa jonka pistin tuossa äskön ulos)

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s